Nextcloud: Beheer zelf je bestanden, waar ze zijn opgeslagen en wie toegang heeft. 0


Met Nextcloud is het mogelijk de controle over wie toegang heeft tot bestanden zelf te beheren. Waar bestanden en back-ups opgeslagen worden, lokaal of extern, is vrij te bepalen.

Hosten kan bij een hosting partner of zelf hosten, Nextcloud biedt een breed spectrum van mogelijkheden.

Documentatie en ondersteuning voor installatie en gebruik zijn gratis beschikbaar via community help forum en betaald middels jaarlijks bijdragen via portaal, email en telefonisch.

OvPc koos er voor zelf te hosten en levert inmiddels actief ondersteuning op het Nextcloud forum en bijdragen aan de ontwikkeling van documentatie voor een project dat er op gericht is de installatie en beheer van Nextcloud zodanig te vereenvoudigen, dat het voor mensen met weinig kennis van Linux en servers, toch mogelijk wordt e.e.a. zelf in te richten.

Het zelf hosten dient niet onderschat te worden, maar is zeker niet een onmogelijke taak.

Nextcloud is in de praktijk een map met PHP code, doorgaans in de web root van een LAMP (Linux Apache Mysql Php) server.

Benodigde hardware is afhankelijk van het aantal gebruikers; zo kan voor particulier gebruik, 1 to 5 gebruikers, een SBC (Single Board Computer) volstaan. Voor bedrijven, alleen ter indicatie, ongeveer 1 CPU en 1Gb RAM per 10 gebruikers.

In eerste instantie is Nextcloud een programma waarmee je bestanden kunt opslaan, beheren en delen, ook wel Cloud genoemd. Je bezoekt het webadres, waar je na authenticatie, toegang hebt tot je bestanden, die je wel of niet kunt delen met andere gebruikers, intern of extern, middels email en/of link. Er zijn Apps om desktop en mobiele apparaten te synchroniseren. Verder zijn er, middels modules, vele uitbreidingen mogelijk.

Voorbeeld bestanden:

NextcloudDocumenten

Klik op afbeelding om te vergroten en te scrollen

Voorbeeld gebruikers instellingen:

Nextcloud locales settings

Klik op afbeelding om te vergroten

 

Voorbeeld bestanden delen:

NextcloudDelenBestanden

NextcloudDelenBestanden Klik op afbeelding om te vergroten en te scrollen

 

Module beheer:

NextcloudAppBundels

NextcloudAppBundels Klik op afbeelding om te vergroten en te scrollen

 

Nextcloud software en code is vrije software, vrijgegeven onder:

GNU AFFERO GENERAL PUBLIC LICENSE
Version 3, 19 November 2007

zie <http://fsf.org/>

De Nextcloud software kent, zover mij bekent, geen enkele beperking. Het aantal bestanden, gebruikers en implementaties is onbeperkt. Het verdienmodel van de ontwikkelaars richt zich op ondersteuning van middel en grote organisaties, vanaf 50 gebruikers kost basis ondersteuning €1900,- per jaar. Zie https://nextcloud.com/pricing/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.